2014 – De Grote Oorlog en ik

De Gouden Dobbelsteen, de ultieme bekroning van het informatief spel. Ook in 2014 bleek weer dat het enthousiasme voor spel als leermethode groot is. Dat kunnen we alleen maar toejuichen!

26 creatievelingen deden een gooi naar de gegeerde titel én de geldprijs van 500 euro. Voor 3 ervan ging de wedstrijd nog even door. Zij overtuigden ons met hun originaliteit en spelmethodiek. Dit waren de genomineerden:

  • ‘De Grote Oorlog en ik’ – Emma Lansens (het leven in Vlaanderen tijdens WOI)
  • ‘Stofwisselingsspel’ – Nathalie Lapere (op verkenningstocht in het menselijk lichaam)
  • Pets! – Jong & Van Zin (stilstaan bij uitsluiting en pesten in groep op een niet-veroordelende manier)

‘De Gouden Dobbelsteen 2014’ ging uiteindelijk naar … ‘De Grote Oorlog en ik’!

Met ‘De Grote Oorlog en ik’ ontwikkelde Emma Lansens een spel over het leven in Vlaanderen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Emma komt uit Antwerpen en studeert voor leerkracht lager onderwijs aan de Hogeschool-universiteit Brussel (HUB). Ze ontwikkelde dit spel in het kader van haar bachelorproef.

Het spel ‘De Grote Oorlog en ik’ is historisch correct onderbouwd en gaat over het dagelijkse leven van gezinnen uit het bezette Vlaanderen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het is een groepsspel dat je in de klas of in de jeugdbeweging kunt spelen. De kinderen (vanaf 10 jaar) vertegenwoordigen een familie en moeten beslissingen nemen: wat doe je als plots je huis weg is, als je geen fiets meer hebt… Het spel speelt in op de sociale vaardigheden van kinderen. Op deze manier kunnen kinderen dingen bijleren over de Eerste Wereldoorlog op een speelse wijze.

“Enerzijds heeft Emma haar bachelorproef theoretisch sterk onderbouwd, door te onderzoeken wat een goed spel is en door de psychologie van kinderen te analyseren. Anderzijds heeft ze haar spel, inclusief kaart, zeer mooi vorm gegeven en dit zonder hulp van externe instanties”, vertelt docente Isabel Wille en promotor.

Zowel de jury als het publiek werden overtuigd door Emma’s ingenieuze uitwerking van het spel en de beleving die in het spel centraal staat. Op 14 mei 2014 werd Emma dus terecht bekroond tot winnares van de Gouden Dobbelsteen!

Bekijk hier een filmpje over het spel!
De Grote Oorlog En Ik – Emma Lansens

Comments are closed.